Waarom vachtverzorging?


“Katten wassen en verzorgen zichzelf toch?”

De natuurlijke gewoonte van de kat om zich constant te likken, betekent niet dat hij ook echt schoon is. Hij verplaatst met zijn ruwe tong het speeksel over zijn vacht.

Dit likken kan bovendien een ernstig of schadelijk effect hebben. Op de tong van elke kat zitten kleine weerhaakjes waarmee hij tijdens het likken ook losse haren uit de vacht oplikt en doorslikt.

Een grote opeenhoping van al dit haar vormt een haarbal in het spijsverteringskanaal. Het maagzuur kan dit haar niet verteren, er komen zelfs haarballen voor ter grootte van een tennisbal.

Zelfs bij regelmatig gebruik van anti-haarbalmiddelen kunnen zich nog keel- en darmproblemen door haarballen ontwikkelen. Professionele vachtverzorging zorgt ervoor dat uw kat minder haar binnen krijgt en zo houdt u de kat gezonder.


Allergie

Mensen denken vaak dat de allergie van het kattenhaar komt maar eigenlijk is het niet het kattenhaar waar men allergisch voor is maar het speeksel van de kat.

Het regelmatig borstelen of wassen van een kat zorgt effectief voor vermindering van deze speekselresten. Dit is ook de reden dat er mensen allergisch kunnen zijn voor naaktkatten.

Om speekselresten bij deze katten te verwijderen moeten deze naaktkatten regelmatig gewassen worden.


Vacht

De vacht van de kat is van nature vet, ongeacht korte of langharige vacht. De huid van de kat produceert talg en bij de ene kat is dat meer dan bij de andere kat.

Daarom zijn sommige kattenvachten vetter dan de andere. Bij gezondheidsproblemen kan het ook voorkomen dat de vacht veel vetter is. Bij het likken van deze vacht wordt de vacht niet minder vet. Een bezoek bij een professionele kattentrimsalon is dan ook echt aan te raden.


Klitten

Het huidvet hecht zich aan de dode, loszittende haren waardoor deze in de vacht blijven hangen. Door de bewegingen van de kat gaan deze loszittende haren om de gezonde haren zitten en zo ontstaan er klitten.

Deze kleine klitten worden snel over het hoofd gezien waardoor er om deze kleine klitten ook weer gezonde haren vast gaan zitten en deze klitten groter worden: het bekende sneeuwbal effect.

Meerdere klitten worden zo met elkaar verweven en zo ontstaat er vilt. Hoe langer het vilt blijft zitten hoe strakker dit tegen de huid komt. Hierdoor kunnen zelfs wondjes en huidproblemen ontstaan en dat is zeer pijnlijk voor de kat.

Regelmatig borstelen of wassen helpt bij het verwijderen van het loszittende haar en zo voorkom je klitten en vilt.